Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab w ziołach"
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 293
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 406
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 796
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 293
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 406
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 796
Składniki
Schab karkowy (chudy) opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Do miseczki wsyp suszony majeranek (rozetrzyj go lekko w dłoniach), igiełki rozmarynu oraz suszony tymianek, starannie wymieszaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. Dodaj do miseczki z suszonymi ziołami, utrzyj. Utłucz w moździerzu łyżkę pieprzu ziarnistego, wsyp do przygotowanej mieszanki ziołowej. Dodaj sól (najlepiej morską), wymieszaj.
Umyty i osuszony schab karkowy natrzyj starannie z każdej strony przygotowaną mieszanką, a następnie owiń ciasno ściereczką (najlepiej lnianą lub kawałkiem gazy), zawiąż końce.
Schab w ziołach włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki, aby przeszedł zapachem ziół. Następnego dnia gotuj na parze do miękkości (około 60 minut).
porcji, czas ok. 70 min; porcja – 310 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety