Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny wędzony schab środkowy, wieprzowy bez kości. UWAGA!!! Wędzony metodą garnkową 3 godziny na zrębkach olcha.
garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania, przędza wędliniarska,
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33108
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9703
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 927
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33108
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9703
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 927
Składniki
Peklowanie na mokro: Według tabeli "Dziadka" ilość dni peklowania 4. W 250 ml. wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu przelewamy przez sitko. Do odcedzonego, schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Ilość peklosoli, cukru i wody podaje tabela Dziadka, w zależności którą opcję wybierzemy. Ja wybrałam opcję mniej słoną. Mieszamy i taką solanką zalewamy przygotowane mięso. Zalane mięso umieszczamy do lodówki.
Ze schabu ścinamy błonę i warstwy przyrośnięte. Schab musi być bez żadnych widocznych błon. Podczas peklowania, mięso codziennie przewracamy. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzimy na zrębkach drobnych typu Borniak - olcha, 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. Wyjmujemy uwędzony schab z gara w którym wędziliśmy, płuczemy pod gorącą wodą i obsuszamy ręczniczkami papierowymi.
Wieszamy na kiju na kilka godzin i ostudzony wkładamy do lodówki.
Smacznego !!!