Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny wędzony schab środkowy, wieprzowy bez kości. UWAGA!!! Wędzony metodą garnkową 3 godziny na zrębkach olcha.
garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania, przędza wędliniarska,
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 77
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 130
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 284
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1058
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 654
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 77
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 130
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 284
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1058
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 654
Składniki
Peklowanie na mokro: Według tabeli "Dziadka" ilość dni peklowania 4. W 250 ml. wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu przelewamy przez sitko. Do odcedzonego, schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Ilość peklosoli, cukru i wody podaje tabela Dziadka, w zależności którą opcję wybierzemy. Ja wybrałam opcję mniej słoną. Mieszamy i taką solanką zalewamy przygotowane mięso. Zalane mięso umieszczamy do lodówki.
Ze schabu ścinamy błonę i warstwy przyrośnięte. Schab musi być bez żadnych widocznych błon. Podczas peklowania, mięso codziennie przewracamy. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzimy na zrębkach drobnych typu Borniak - olcha, 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. Wyjmujemy uwędzony schab z gara w którym wędziliśmy, płuczemy pod gorącą wodą i obsuszamy ręczniczkami papierowymi.
Wieszamy na kiju na kilka godzin i ostudzony wkładamy do lodówki.
Smacznego !!!