Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny wędzony schab środkowy, wieprzowy bez kości. UWAGA!!! Wędzony metodą garnkową 3 godziny na zrębkach olcha.
garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania, przędza wędliniarska,
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4715
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 63
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 179
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 69
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4715
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 63
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 179
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 69
Składniki
Peklowanie na mokro: Według tabeli "Dziadka" ilość dni peklowania 4. W 250 ml. wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu przelewamy przez sitko. Do odcedzonego, schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Ilość peklosoli, cukru i wody podaje tabela Dziadka, w zależności którą opcję wybierzemy. Ja wybrałam opcję mniej słoną. Mieszamy i taką solanką zalewamy przygotowane mięso. Zalane mięso umieszczamy do lodówki.
Ze schabu ścinamy błonę i warstwy przyrośnięte. Schab musi być bez żadnych widocznych błon. Podczas peklowania, mięso codziennie przewracamy. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzimy na zrębkach drobnych typu Borniak - olcha, 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. Wyjmujemy uwędzony schab z gara w którym wędziliśmy, płuczemy pod gorącą wodą i obsuszamy ręczniczkami papierowymi.
Wieszamy na kiju na kilka godzin i ostudzony wkładamy do lodówki.
Smacznego !!!