Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z jabłkami"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 148
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 60
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1088
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 148
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 60
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1088
Składniki
Mięso myję i osuszam. Oprószam je świeżo mielonym pieprzem, solą, majerankiem oraz papryką. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Nacieram nim mięso. Całość skrapiam olejem i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie schab nacinam w odstępach ok. 1 cm (tak jak kroi się kotlety, lecz nie docinam ich do końca). Każdy plaster również oprószam delikatnie przyprawami. Jabłka myję, kroję na pół, wycinam z nich gniazda nasienne.
Miąższ jabłek (nie obieram ich) tnę w plasterki, skrapiam sokiem z cytryny. Tak przygotowane plastry jabłek wkładam w nacięcia w mięsie. Obwiązuję schab wzdłuż bawełnianym sznurkiem (nie za mocno), by plastry się nie rozchylały.
Przekładam całość do naczynia żaroodpornego. Wierz schabu znów skrapiam olejem. Obok mięsa układam pozostałe cząstki jabłek i podlewam winem oraz bulionem. Schab piekę ok. 50 min w temp. 180°C. Przed podaniem zdejmuję sznurek.Źródło: Kobieta i życie