Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z pomarańczą"
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 179
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 655
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 113
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 140
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 179
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 655
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 113
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 140
Składniki
Schab oczyść, umyj i osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą. Mięso natrzyj majerankiem, słodką papryką, pieprzem oraz czosnkiem z solą. Owiń w worek foliowy, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, jeszcze lepiej na całą noc, aby schab skruszał i przeszedł przyprawami.
Jabłka umyj i pokrój razem ze skórką w plasterki ok. 1 cm. Wydrąż gniazda nasienne. Pomarańczę sparz. Połowę owocu pokrój w plasterki, z pozostałej połowy wyciśnij sok, skrop jabłka.
Mięso potnij (ale nie do końca) na plasterki grubości około 1,5 centymetra. Każde nacięcie w schabie skrop sokiem z pomarańczy, posyp tymiankiem i włóż plasterki jabłka. Na wierzchu ułóż plasterki pomarańczy i owiń sznurkiem.
Włóż schab do rękawa piekarniczego, szczelnie zamknij. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Wyjmij mięso, natnij rękaw i piecz jeszcze 15 minut. Zdejmij sznurek.
Podaj mięso na gorąco z ryżem oraz delikatną surówką lub z pieczywem jako elegancką gorącą przystawkę. Schab smaczny jest także na zimno.
Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza</strong>Źródło: Bella Relaks