Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab z pomarańczami"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 166
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1140
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 166
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1140
Składniki
Schab umyj starannie, osusz papierowym ręcznikiem. Cukier wymieszaj z przyprawą do wieprzowiny, szczyptą soli i pieprzu, natrzyj schab. Owiń go folią spożywczą, wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj. Pokrój w dość grube plastry. Schab wyjmij z lodówki, odwiń z folii. Pokrój go w poprzek włó kien na plastry, nie przecinając do końca. Pomiędzy plastry mięsa wkładaj przygotowane plastry pomarańczy.
Mięso obwiąż lub dokładnie pospinaj wykałaczkami. Formę natłuść łyżką oleju, włóż schab. Wierzch mięsa posmaruj resztą oleju. Piecz 20 minut w temp. 200 st.
Białe wino, sok pomarańczowy oraz bulion wlej do rondelka, lekko podgrzej. Powstałym sosem polej pieczeń. Piecz 90 minut w temperaturze 180 st, często polewając wytwarzającym się sosem (jeśli schab za bardzo się zrumieni, nakryj go folią aluminiową). Przed podaniem pokrój pieczeń w plastry.
czas ok. 150 min; porcja – 270 kcal, cena 1,90 złŹródło: Świat kobiety