Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji to świetna propozycja na urozmaicenie świątecznej deski wędlin, ale także pyszny dodatek do niedzielnego obiadu czy kanapek. Danie jest mocno aromatyczne, z lekko pomarańczową nutą. Śliwki sprawiają, że środek pieczeni jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jak zrobić schab ze śliwką, żeby nie był suchy? Pamiętaj, że już wybór schabu w sklepie może mieć wpływ na soczystość mięsa. Kupuj ten produkt spożywczy w zaufanym i sprawdzonym miejscu. Co więcej, wybierz kawałek, w którym znajdują się małe żyłki tłuszczu. To właśnie one świetnie nawilżą mięso i nadadzą mu kruchości podczas pieczenia. Schab siostry Anastazji Niemal zawsze bardzo soczysty i aromatyczny wychodzi schab ze śliwką. Przepis siostry Anastazji zakłada jego marynowanie, które wpływa nie tylko na strukturę mięsa, ale też finalny smak dania. Czosnek i majeranek połączony z miąższem z pomarańczy zmiękcza schab, ale też dodaje mu aromatu. Natomiast dodana później śliwka sprawia, że całość wychodzi naprawdę soczysta. Jak podać schab ze śliwką? Schab siostry Anastazji możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W pierwszym przypadku - w towarzystwie ryżu lub ziemniaków i koniecznie świeżej surówki czy buraczków. W drugim - pokrój schab ze śliwką na plastry i zaserwuj na talerzu z sałatką albo na świeżym pieczywie.
Składniki
Do miseczki wyciśnij miąższ z pomarańczy. Dodaj majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Mięso umyj i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Przekrój mięso wzdłuż na połowę, nie przecinając do końca. Rozłóż schab i bardzo delikatnie rozklep dłonią. Natrzyj go miąższem pomarańczy i posyp równomiernie solą oraz pieprzem. Włóż go do miski, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij schab i na środku rozłożonego płata poukładaj śliwki. Zwiń mięso jak w roladę i obłóż plasterkami boczku. Zwiąż go nitką, by nie rozpadł się w trakcie pieczenia.
Do brytfanki wlej oliwę z oliwek i białe wino. Połóż na tym wszystkim schab, a na wierzchu rozłóż gałązki tymianku i listki mięty. Możesz też dołożyć zmiażdżone ząbki czosnku, jeśli lubisz czosnek. Piekarnik nastaw na 220 st. Celsjusza. Mięso wstaw do pieczenia pod przykryciem. Piecz przez ok. 60 minut, od czasu do czasu podlewając sokiem z brytfanki.
Schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji wyjmij i odstaw na 10 minut do ostudzenia. Przekrój nici, a mięso pokrój na plastry i podawaj na ciepło lub zimno.