Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem na obiad zrobiłam efektowne i bardzo smaczne kieszonki schabowe ze szpinakiem i szynką prosciutto. Jest to moja dzisiejsza propozycja na wyśmienity obiad. Takie kieszonki można nadziać ulubionymi dodatkami, np. śliwkami, morelami, kapustą, serem, czym tylko chcecie. Ja, że jestem regularnym szpinakożercom inaczej nie mogłam ich przyrządzić :)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 554
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11312
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13485
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2741
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 554
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11312
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13485
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2741
Składniki
Schab dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster nacinamy tworząc tzw. kieszonki ( ważne, aby schab miał odpowiednią grubość, ok 2 - 3 cm, inaczej może się rozpaść). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na niego szpinak i podsmażamy. Gdy szpinak się poddusi, doprawiamy go solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną. Każdego kotlecika nadziewamy 1 plastrem szynki prosciutto i 1 łyżką szpinaku. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Kieszonki smażymy na małym ogniu z każdej strony, aż się przyrumienią. Podajemy z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka.