Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne schaby uwędzone w garnku, polecam, wędlinka bardzo smaczna.
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3042
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4012
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 808
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3042
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4012
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 808
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, mieszamy żeby rozpuściła się peklosól i cukier. Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.
Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.
Osuszanie: Po czasie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osznurowujemy. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzenie: Po czasie osuszania wędzimy w garnku na zrębkach olcha/buk, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny, podpiekamy kolejną godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Wędlina po przekrojeniu.