Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne schaby uwędzone w garnku, polecam, wędlinka bardzo smaczna.
Wykonanie solanki, peklowanie:
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, mieszamy żeby rozpuściła się peklosól i cukier. Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.
Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.
Osuszanie:
Po czasie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osznurowujemy. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzenie:
Po czasie osuszania wędzimy w garnku na zrębkach olcha/buk, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny, podpiekamy kolejną godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Wędlina po przekrojeniu.
Proste, stosunkowo szybko do zrobienia i smaczne.
Odsłon: 16419
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3053
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2041
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 6648
Smaczna pizza z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, prosta i szybka w przygot...
Odsłon: 84
Sposób na ogórki kiszone w soku własnym podejrzałam na pewnym filmie. Wszyscy...
Odsłon: 134
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3053
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2041
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 6648
Smaczna pizza z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, prosta i szybka w przygot...
Odsłon: 84
Sposób na ogórki kiszone w soku własnym podejrzałam na pewnym filmie. Wszyscy...
Odsłon: 134
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, mieszamy żeby rozpuściła się peklosól i cukier. Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.
Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.
Osuszanie: Po czasie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osznurowujemy. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzenie: Po czasie osuszania wędzimy w garnku na zrębkach olcha/buk, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny, podpiekamy kolejną godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Wędlina po przekrojeniu.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Karkówka na kanapki
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Karkówka na kanapki
Karkówka na kanapki to domowe mięso, które przygotujesz z pomocą piekarnika....
Odsłon: 912
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2949