Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec z mięsem w słoikach to wspaniały dodatek do kanapek, szczególnie w mroźne dni. Sposób jego przygotowania różni się od klasycznego smalczyku ze skwarkami. Cały jego urok polega na długim i delikatnym gotowaniu, dzięki czemu mięso rozpływa się w ustach, a smalec nasiąka wyjątkowym smakiem użytych przypraw i wywaru.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 157
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21568
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 89
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 129
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 157
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21568
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 89
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 129
Składniki
Do garnka wlej wodę, cebulę oraz wszystkie przeprawy do gotowania. Dodaj skórki wieprzowe. Gotuj całość przez ok. 90 minut. Boczek pokrój w paski i włóż go do zamrażarki na ok. 30 minut, by stwardniał przed zmieleniem. Przyprawy do mięsa rozetrzyj w moździerzu lub młynku do kawy na drobny proszek. Zmiel boczek maszynką do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Z garnka wyjmij ugotowane skórki wieprzowe i zmiel je także maszynką o najmniejszych oczkach. Wymieszaj ze sobą boczek, skórki i zmielone wcześniej przyprawy.
Tak przygotowaną mieszankę przełóż do słoików, zapełniając tylko ok. ½ ich wysokości. Przełóż słoiki do garnka i zalej wodą, przykrywając je całe. Gotuj je przez ok. 2 godziny w temperaturze 100 st. Celsjusza. Po tym czasie, wyłącz palnik i pozwól im powoli się ostudzić. Po ok. godzinie przenieś smalec z mięsem w słoikach na blat i odczekaj kilka godzin do całkowitego wystudzenia. Po całkowitym ostudzeniu smalec stężeje na górze, a mięso pozostanie na dole.