Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne smarowidło do chleba z łopatki wieprzowej. Delikatne, kremowe, idealnie doprawione. Cały proces przygotowania polega na wolnym gotowaniu mięsa z przyprawami i smalcem. Gotowe smarowidło należy zapasteryzować w słoikach jeśli ma posłużyć na dłużej lub przelać do miseczki i przechowywać w lodówce.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5624
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27611
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5624
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27611
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
Mięso opłucz, oczyść i pokrój w kostkę. Pokrojoną łopatkę wieprzową przełóż do garnka razem ze smalcem. Składniki zalej wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte taflą wody.
Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku rozgnieć i razem z cebulą dodaj do garnka.
Garnek z mięsem ustaw na kuchence. Gotuj na średnim ogniu. W trakcie gotowania ściągnij z góry szumowinę. Następnie do garnka dodaj pozostałe przyprawy tj: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz sól i pieprz. Łopatkę wieprzową ze smalcem i przyprawami gotuj przez niespełna 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj mięso.
Pod koniec gotowania z garnka wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Pozostałe składniki wymieszaj, mięso rozgnieć widelcem.
Gotowe smarowidło do chleba z łopatki wieprzowej przelej do słoików i odstaw do wystudzenia. Jeśli chcesz przechowywać mięso przez dłuższy czas - słoiki należy zapasteryzować. W innym wypadku wystarczy schować słoiki do lodówki i spożyć mięsne smarowidło przez okres dwóch najbliższych tygodni.