Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne smarowidło do chleba z łopatki wieprzowej. Delikatne, kremowe, idealnie doprawione. Cały proces przygotowania polega na wolnym gotowaniu mięsa z przyprawami i smalcem. Gotowe smarowidło należy zapasteryzować w słoikach jeśli ma posłużyć na dłużej lub przelać do miseczki i przechowywać w lodówce.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 593
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2805
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14543
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 593
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2805
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14543
Składniki
Mięso opłucz, oczyść i pokrój w kostkę. Pokrojoną łopatkę wieprzową przełóż do garnka razem ze smalcem. Składniki zalej wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte taflą wody.
Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku rozgnieć i razem z cebulą dodaj do garnka.
Garnek z mięsem ustaw na kuchence. Gotuj na średnim ogniu. W trakcie gotowania ściągnij z góry szumowinę. Następnie do garnka dodaj pozostałe przyprawy tj: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz sól i pieprz. Łopatkę wieprzową ze smalcem i przyprawami gotuj przez niespełna 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj mięso.
Pod koniec gotowania z garnka wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Pozostałe składniki wymieszaj, mięso rozgnieć widelcem.
Gotowe smarowidło do chleba z łopatki wieprzowej przelej do słoików i odstaw do wystudzenia. Jeśli chcesz przechowywać mięso przez dłuższy czas - słoiki należy zapasteryzować. W innym wypadku wystarczy schować słoiki do lodówki i spożyć mięsne smarowidło przez okres dwóch najbliższych tygodni.