Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli i wy szukacie zdrowszego sposobu niż zastosowanie saletry na zrobienie solanki do mięsa, spróbujcie tej metody. Do solanki dodałam witaminę C oraz odrobinę cukru brązowego.
Garnek kamienny/ gliniany lub ceramiczny, dzbanek, miska, 2 łyżki
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19954
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 508
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 565
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244061
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19954
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 508
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 565
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244061
Składniki
Witaminę C rozgnieść między dwiema łyżkami, aby dobrze rozpuściła się w wodzie. Sypiemy proszek do miseczki, zalewamy ciepłą wodą w ilości 100 ml i dobrze mieszamy.
Do miseczki dodajemy sól wędzoną, a następnie sól kamienną i dobrze mieszamy, aż sól się rozpuści.
Odmierzamy 900 ml zimnej wody w dzbanku i dodajemy do niego mieszankę z soli i witaminy C. Dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy przyprawy
Sztukę mięsa wkładamy do glinianego/ kamiennego lub ceramicznego naczynia i zalewamy mięso przygotowaną solanką. Przykrywamy i trzymamy w chłodnym miejscu do 5 dni. Można mięso przetworzyć po 3 dniach. Ja nie dodałam czosnku tym razem, bo natarłam mięso czosnkiem przed pieczeniem. Do solanki można dodać płaską łyżeczkę kolendry, majeranek.
Mięso powinno być całkowicie przykryte solanką
Tak wygląda mięso po 4 dniach pobytu w solance.