Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wikingowie kochają mięso, taka sztuka idealnie zaspokoi żołądek głodnego wojownika.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2582
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3456
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1554
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2232
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2582
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3456
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1554
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2232
Składniki
Sypiemy wszystkie składniki do miseczki i dokładnie mieszamy. Kolejność niema znaczenia, jednak trzeba pamiętać by dobrze wszystko wymieszać. Nie chciało mi się ręcznie więc posłużyłem się wiertarką :)
Kiedy marynata jest już gotowa układamy na dole wyższej części naczynia żaroodpornego lub brytfanny pół cebuli pociętej w plastry. Ja kroiłem od środka do zewnątrz aby uzyskać jak największe kręgi. Pozostałą część cebuli również kroimy w plastry i przecinamy na pół. Rozkładamy ją na górnej powierzchni naszego mięsa.
Powoli i delikatnie polewamy mięsiwo marynatą zważając by cebulowe ścinki nie spadły pod naporem spływającej niczym wikiński drakkar marynaty.
Piekarnik. 200 stopni - 2 godziny. Pół godziny przed końcem ściągamy górną pokrywę naczynia żaroodpornego aby pieczeń się zarumieniła i aby zewnętrzna warstwa nabrała chrupkości. Co 5 minut delikatnie podlewamy sosem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.