Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna suszona kiełbasa, idealna do kanapek.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 92
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 92
Składniki
Przyprawy w ziarnach utłuc w moździerzu. Mięso umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę 2x1cm (mielimy szarpakiem). Boczek pokroić w drobniejszą kostkę 05x05cm (mielimy na sitku 10mm.). Mięso i boczek wymieszać, dodać sole, przyprawy, wymieszać wlewając powoli wodę aż mięso zrobi się kleiste. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Mięsem napełnić jelita, skręcając odpowiedniej długości krążki.
Kiełbasę powiesić w przewiewnym miejscu (temp. ok 20-22st.) ja robię nawiew wentylatorem po 30 minut do godziny dziennie, przez 10 dni następnie umieszczam w lodówce. Gotową kiełbasę przechowywać w lodówce. Smacznego !!!