Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna, niedługo czas grillowań. Proponuję smaczne mięsko z zielonym ogórkiem.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7936
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1242
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13713
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7936
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1242
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13713
Składniki
Schab kroimy w 2 cm plastry. Każdy plaster przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy do ok 1,5 cm. Posypujemy solą oraz pieprzem. Do miski wlewamy olej, sok z cytryny, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i do takiej marynaty wkładamy rozbite mięso. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i kroimy w ok. 1 cm paseczki. Warto zwrócić uwagę na przekrój zamarynowanego mięsa. Opłukane ogórki kroimy w podłużne długie plastry, zostawiając środek ogórka, przyda się potem do surówki. Nakładamy na siebie plaster ogórka i mięsa, następnie w formie spirali nadziewamy je na metalowe szpikulce. Gotowe szaszłyki lekko smarujemy pozostałą marynatą. Część możemy posypać prażone sezamem. Szaszłyki grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony. Ja grillowałam na patelni grillowej z dodatkiem odrobiny smalcu, musiałam więc je potem osuszyć na papierze. Smacznego.