Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-06-2020
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam przepis na szynkę dojrzewającą, cały proces jest bardzo łatwy, a efekt wspaniały. wystarczy kilka dni i można delektować się szynką dojrzewającą, którą zrobiliście sami w domu :-) Smacznego !!!
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 29
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 68
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11719
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 194
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 29
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 68
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11719
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 194
Składniki
Etap 1. Myjemy szynkę, wycinamy nadmiar tłuszczu, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, szynka ma być obtoczona w cukrze z każdej strony. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Etap 2. Szynkę wyciągamy z lodówki, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do suchej miski, zasypujemy solą, dokładnie obtaczamy z każdej strony, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Etap 3. Szynkę wyciągamy z lodówki, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wszystkie przyprawy mieszamy w osobnej misce, szynkę wrzucamy do suchej miski i zasypujemy ją przyprawami, dokładnie wcieramy w mięso w każdy jej zakamarek. Na średnią miskę naciągamy pończochę i delikatnie wkładamy szynkę tak aby nie obsypać zbyt dużo przypraw, pończochę zaciągamy na szynkę i mocno wiążemy. Etap 4. Szynkę wieszamy na 7 dni w przewiewne i suche miejsce z dala od słońca, temperatura pokojowa, musi być dobra cyrkulacja powietrza. Po 7 dniach szynka dojrzewająca jest już gotowa aby ją smakować. Gotowe !!! Smacznego :-) Zapraszam do obejrzenia filmu z przepisem.