Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szynka peklowana"
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2720
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 673
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6499
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 419
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2720
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 673
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6499
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 419
Składniki
Obierz czosnek i cebule. Cebule potnij na połówki, a czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim szynkę. Przykryj, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Do ok. 3 litrów wody wrzuć 3 liście laurowe, 1/2 ziarenek ziela i pieprzu, po 1/2 łyżeczki kminku oraz kolendry, gorczycę, 3 jagody jałowca. Zagotuj wodę z przyprawami, wsyp sól peklową, wymieszaj i wystudź.
Pozostałe przyprawy zmiel i natrzyj nimi szynkę. Włóż ją do kamionkowego naczynia. Obłóż cebulą. Wlej zalewę peklującą. Przykryj i postaw w chłodnym miejscu o temp. 4–8 st. Pekluj 7–10 dni, codziennie obracaj. Zapeklowaną szynkę opłucz, skórę ponacinaj w kratkę, ew. obwiąż, posmaruj olejem. Piecz 4 i 1/2 godziny w temp. 180 st.Źródło: Tina