Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po raz drugi zrobiłam sobie i moim dzieciakom swojskie wędlinki na święta. Jak to mówią trening czyni mistrza, trzeba się nie bać i próbować. Więc ja próbuję. Szyneczka wyszła pyszna, soczysta i krucha. Szynkę peklowałam w solance przez 7 dni , na 8 dzień suszyłam i do wędzenia. Polecam
pojemnik z przykrywka, nóż, garnek, łyżka,
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2020
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13001
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2020
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13001
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Składniki
Najlepiej na samym początku przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki. Odważyć sól i peklosól. ( ja na 1 kg. mięsa daję 18 g. peklosoli i 20 g soli niejodowanej). Wodę zagotować ( na 1 kg. mięsa 0,70 litra wody, tak więc ja na 12 kg. mięsa musiałam zagotować 8, 4 litra wody). Pamiętajmy jednak że mięso powinno być całe zakryte solanką. Do wody wsypać sól i peklosól. wymieszać do całkowitego rozpuszczenia soli i peklosoli. Po zagotowaniu wyłączam płomień gazu i dodaję pozostałe składniki czyli ziele angielskie, liście laurowe, owoc jałowca oraz pieprz czarny rozgniecione w moździerzu. Dodaję również obrane pokrojone w ćwiartki ząbki czosnku. Zostawiam do wystudzenia. Mięso dokładnie oczyszczam, płuczę pod bieżącą wodą i wkładam do dużego pojemnika z przykrywką. Zalewam przygotowaną , wystudzoną solanką jeszcze sprawdzam smak solanki, zakrywam i odkładam chłodne miejsce ( temperatura powinna nie przekraczać 8 stopni ). Czas peklowania u mnie 7 dni na 8 dzień osuszanie i wędzenie. Dlatego tylko 7 dni bo szyneczki przygotowałam nie duże i schabik też nie za duże kawałki. Ogólnie w solance trzyma się 10 - 14 dni jeżeli są większe szyneczki. Mięso podczas peklowania należy co drugi dzień obracać. Po wyjęciu z solanki szynki opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do siatki wędzarniczej czyli do siatki masarskiej. Przygotowane szynki wieszamy na kijach do osuszenia, schabów nie wkładam do siatek tylko zawieszam na specjalnych hakach. Suszę około godziny. W tym czasie mąż przygotowuje wędzarnię, Szynki wieszamy do wędzarni i suszymy jaszcze około 30 minut dymem przy otwartych drzwiczkach. Po tym czasie zamykamy i wędzimy w temperaturze 50 - 60 stopni około 4 godzin , czasami trochę dłużej. Wędzimy drzewem owocowy i podsypujemy trocinami z drzewa bukowego. Po uwędzeniu szynki parzę, wkładam do zagotowanej wody i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Myślę że następnym razem jeszcze lepiej mi wyjdą moje wędlinki, chociaż i tak jestem z siebie dumna bo wędliny na święta mam pyszne, swojego wykonania. Smacznego.
Moje wędliny gotowe do spożycia.