Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szynka w orzechowej skorupce"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 26
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 49
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 163
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 26
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 49
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 163
Składniki
Szynkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso. Zdejmij z patelni, oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Cebulę obierz, grubo posiekaj. Do tłuszczu ze smażenia mięsa dodaj łyżkę masła. Przemieszaj, by się połączyły. Wrzuć cebulę, mieszając, usmaż ją na szklisto. Zdejmij z ognia.
Do cebuli dodaj posiekane orzechy i migdały. Wlej oliwę. Wbij jajko. Dosyp tartą bułkę. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj masę. Szynkę posmaruj musztardą. Następnie przełóż do posmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia.
Na wierzchu mięsa rozsmaruj przygotowaną masę orzechową, dobrze przyciśnij ją dłonią.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 70 minut. Pozostałe masło rozgrzej na patelni. Dodaj do niego drobniutko otartą skórkę z jednej cytryny, wymieszaj.
Przypraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Podawaj jako dodatek do mięsa. Szynkę serwuj z pieczonymi ziemniakami.
Przepis poleca pani Teresa Kropidłowska z Koła Gospodyń Wiejskich ŁężankiŹródło: Tina