Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka w pomarańczach"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 686
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 96
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 686
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 96
Składniki
Zapeklować szynkę: 2 litry wody zagotować z przyprawami, solą i cukrem. Mięso natrzeć czosnkiem, zalać zalewą i wstawić do lodówki na 4-6 dni.
Zapeklowaną szynkę piec 4 godziny w temp. 180°C, skrapiając sokiem wyciśniętym z 5 pomarańczy. Resztę pomarańczy pokroić w plastry.
Upieczoną szynkę posmarować miodem i musztardą, obłożyć plastrami pomarańczy i piec jeszcze 15 minut. Mięso wyjąć, do sosu z pieczenia wlać brandy, dodać gałkę muszkatołową i zagotować. Polać mięso.
Pieczeń będzie wyglądała bardzo elegancko, jeśli ułożymy ją na liściach sałaty i posypiemy ziarenkami czerwonego pieprzu.
ok. 5 godzinŹródło: Twoje Imperium