Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatną i soczystą szynkę wieprzową skąpaną w sosie własnym z dodatkiem warzyw i intensywnej nuty cząbru. Całość jest smakowita, pożywna i bardzo aromatyczna - wydobywa pełnię smaku polskich ziół :)
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 101
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1352
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 101
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1352
Składniki
Oczyszczoną szynkę kroimy w plastry, a następnie smażymy ją z obu stron na oleju rzepakowym (do lekkiego zarumienienia). Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy (na małym ogniu).
Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju szklimy pokrojone w kostkę cebule, a następnie dodajemy do nich startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę - smażymy chwilę, aby wydobyć ich smak. Na koniec smażenia dodajemy także 2 drobno pokrojone ząbki czosnku.
Podsmażone warzywa przekładamy do gotującego się mięsa, dodajemy cząber, majeranek, obie papryki oraz drobno posiekany koper i dusimy wszystko na malutkim ogniu do momentu uzyskania przez mięso odpowiedniej miękkości (około 1,5 godziny).
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i smażymy na lekko złocisty kolor. Powstałą zasmażkę dodajemy do sosu i doprawiamy go solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotową szynkę w sosie własnym podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej komponuje się z polską klasyką: puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Życzę smacznego! :)