Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatną i soczystą szynkę wieprzową skąpaną w sosie własnym z dodatkiem warzyw i intensywnej nuty cząbru. Całość jest smakowita, pożywna i bardzo aromatyczna - wydobywa pełnię smaku polskich ziół :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5702
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1161
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12305
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5182
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5702
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1161
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12305
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5182
Składniki
Oczyszczoną szynkę kroimy w plastry, a następnie smażymy ją z obu stron na oleju rzepakowym (do lekkiego zarumienienia). Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy (na małym ogniu).
Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju szklimy pokrojone w kostkę cebule, a następnie dodajemy do nich startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę - smażymy chwilę, aby wydobyć ich smak. Na koniec smażenia dodajemy także 2 drobno pokrojone ząbki czosnku.
Podsmażone warzywa przekładamy do gotującego się mięsa, dodajemy cząber, majeranek, obie papryki oraz drobno posiekany koper i dusimy wszystko na malutkim ogniu do momentu uzyskania przez mięso odpowiedniej miękkości (około 1,5 godziny).
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i smażymy na lekko złocisty kolor. Powstałą zasmażkę dodajemy do sosu i doprawiamy go solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotową szynkę w sosie własnym podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej komponuje się z polską klasyką: puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Życzę smacznego! :)