Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka w ziołach"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1368
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1368
Składniki
Szynkę (ze skórką) opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Do miseczki wsyp suszony majeranek (rozetrzyj go lekko w dłoniach), igiełki rozmarynu oraz suszony tymianek. Wszystkie zioła starannie wymieszaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. Dodaj do miseczki z suszonymi ziołami, utrzyj. Utłucz w moździerzu łyżkę pieprzu ziarnistego, wsyp do przygotowanej mieszanki ziołowej. Dodaj sól (najlepiej morską), wymieszaj.
Umytą i osuszoną szynkę natrzyj starannie z każdej strony przygotowaną mieszanką, a następnie owiń ciasno ściereczką (najlepiej lnianą lub kawałkiem gazy), zawiąż końce. Odłóż na noc do lodówki, by mięso prze- szło zapachem ziół.
Następnego dnia otrzyj zioła. Piecz szynkę 60-70 min w 180 st. Posmaruj musztardą. Piecz jeszcze 20 min. Posyp siekaną natką.
czas ok. 100 min; porcja – 320 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety