Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna moja wędlinka tym razem szyneczka. Szyneczka wyszła krucha, mięciutka, mięsko delikatne o super smaku. Można się nią zajadać i delektować .
wędzarnia, kije, haki, garnek duży, pojemnik, siatka wędliniarska,
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11810
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5569
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13888
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11810
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5569
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13888
Składniki
Mięso od szynki oczyszczamy z zbędnego tłuszczu, myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużego naczynia i zalewamy przygotowaną solanką. Dodajemy pozostałe przyprawy. Mięso musi być całkowicie przykryte solanką, odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 7 -8 dni, co 2 dni obracają mięso w solance. Po tym czasie mięsko wyjmujemy, osuszamy , szynki wkładamy do specjalnych siatek wędliniarskich , a pozostałe mięso wieszamy na specjalne haki. Wieszamy na drewnianych kijach do przesuszenia na około 2 -3 godziny. Po tym czasie przewieszamy do nagrzanej wędzarni do 40 stopni i suszymy jeszcze 40 minut przy otwartych drzwiczkach. Następnie drzwiczki zamykamy podnosimy temperaturę do 60 stopni i wędzimy około 4 do 5 godzin. (Wędzimy drzewem owocowym) Wyjmujemy i parzymy w gorącej wodzie około 2 godzin na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Zostawiamy w wodzie do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu osuszamy papierowym ręcznikiem lub wieszamy na kije do odcieknięcia. Solanka przygotowana na 12,5 kg. mięsa - szynki, schaby, boczek: Do garnka wlewamy około 10 litrów wody, gotujemy i studzimy. Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową, sól kamienną oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia składników.
Mięso w solance.