Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można samodzielnie przygotować wędlinę na święta w domowych warunkach? Oczywiście! Wcale nie musisz mieć własnej wędzarni. Szynka wędzona w garnku jest tego najlepszym przykładem.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22716
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15080
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4821
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45223
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 700
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22716
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15080
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4821
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45223
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 700
Składniki
Pokrój czosnek na mniejsze kawałki. Rozetrzyj w moździerzu przyprawy do solanki. Zagotuj czosnek i przyprawy w około połowie wody. Odstaw do wystudzenia. Przecedź. Połącz z resztą wody. Dodaj peklosól i cukier. Wymieszaj solankę do rozpuszczenia składników.
Oczyść szynkę z błon i chrząstek. Włóż do niewielkiego naczynia, zalej solanką i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki na 5-7 dni. Codziennie obracaj mięso w naczyniu.
Po upływie odpowiedniej ilości czasu wyjmij szynkę z solanki i pozostaw na 2-3 godziny w suchej misce, by z mięsa wyciekł nadmiar wody. Osusz szynkę ręcznikiem papierowym, umieść w siatce wędliniarskiej i powieś na noc w chłodnym miejscu, by przeschła.
Przygotuj domową wędzarnię. Wyłóż dno wysokiego garnka podwójną warstwą folii aluminiowej. Rozsyp na niej zrębki wędzarnicze (np. olchowe, bukowe). Ułóż małe żaroodporne naczynie (albo aluminiową foremkę), do którego ściekać będą soki z mięsa. Włóż do garnka aluminiowy koszyczek (np. taki, jak do smażenia frytek). Umieść go w taki sposób, by jego dno znajdowało się co najmniej kilka centymetrów nad dnem garnka. Na powstałej kratce ułóż szynkę. Przykryj garnek przykrywką z otworem, przez który uchodzić będzie nadmiar dymu.
Podgrzej garnek na wolnym ogniu do chwili, aż zrębki zaczną się żarzyć i wydzielać dym. Wyłącz palnik. Kontroluj temperaturę w garnku (najlepiej termometrem gastronomicznym) – powinna mieć około 50-60°C. Gdy zacznie spadać, ponownie włącz palnik pod garnkiem. Powtarzaj te czynności przez cały czas wędzenia. Długość procesu dostosuj do swoich preferencji – optymalny czas to około 3-4 godziny. W ostatniej fazie (na około 30 minut) podnieś temperaturę dymu do 80-90°C. Pozostaw szynkę pod przykryciem do wystudzenia garnka (by do domu nie dostała się duża ilość dymu).
Wystudź szynkę w temperaturze pokojowej (najlepiej podwieszoną w powietrzu, by się nie zaparzyła). Przechowuj w lodówce.