Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można samodzielnie przygotować wędlinę na święta w domowych warunkach? Oczywiście! Wcale nie musisz mieć własnej wędzarni. Szynka wędzona w garnku jest tego najlepszym przykładem.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22222
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1059
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1119
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4313
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22222
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1059
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1119
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4313
Składniki
Pokrój czosnek na mniejsze kawałki. Rozetrzyj w moździerzu przyprawy do solanki. Zagotuj czosnek i przyprawy w około połowie wody. Odstaw do wystudzenia. Przecedź. Połącz z resztą wody. Dodaj peklosól i cukier. Wymieszaj solankę do rozpuszczenia składników.
Oczyść szynkę z błon i chrząstek. Włóż do niewielkiego naczynia, zalej solanką i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki na 5-7 dni. Codziennie obracaj mięso w naczyniu.
Po upływie odpowiedniej ilości czasu wyjmij szynkę z solanki i pozostaw na 2-3 godziny w suchej misce, by z mięsa wyciekł nadmiar wody. Osusz szynkę ręcznikiem papierowym, umieść w siatce wędliniarskiej i powieś na noc w chłodnym miejscu, by przeschła.
Przygotuj domową wędzarnię. Wyłóż dno wysokiego garnka podwójną warstwą folii aluminiowej. Rozsyp na niej zrębki wędzarnicze (np. olchowe, bukowe). Ułóż małe żaroodporne naczynie (albo aluminiową foremkę), do którego ściekać będą soki z mięsa. Włóż do garnka aluminiowy koszyczek (np. taki, jak do smażenia frytek). Umieść go w taki sposób, by jego dno znajdowało się co najmniej kilka centymetrów nad dnem garnka. Na powstałej kratce ułóż szynkę. Przykryj garnek przykrywką z otworem, przez który uchodzić będzie nadmiar dymu.
Podgrzej garnek na wolnym ogniu do chwili, aż zrębki zaczną się żarzyć i wydzielać dym. Wyłącz palnik. Kontroluj temperaturę w garnku (najlepiej termometrem gastronomicznym) – powinna mieć około 50-60°C. Gdy zacznie spadać, ponownie włącz palnik pod garnkiem. Powtarzaj te czynności przez cały czas wędzenia. Długość procesu dostosuj do swoich preferencji – optymalny czas to około 3-4 godziny. W ostatniej fazie (na około 30 minut) podnieś temperaturę dymu do 80-90°C. Pozostaw szynkę pod przykryciem do wystudzenia garnka (by do domu nie dostała się duża ilość dymu).
Wystudź szynkę w temperaturze pokojowej (najlepiej podwieszoną w powietrzu, by się nie zaparzyła). Przechowuj w lodówce.