Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie lubicie swojskie wyroby na kanapki np. pieczone ? Ja dziś dzieciom właśnie upiekłam taką szynkę w przyprawach która całą noc stała w lodówce aby smaki się przegryzły, rano jak wyciągnęłam mięso przed wstawieniem do pieczenia córcia stwierdziła że zapach taki jak w kebebie
Składniki
Gotową szynkę dokładnie wymoczyć a następnie przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była moczona. Ociekniętą szynkę przełożyć do miski wsypać wszystkie przyprawy oraz wlać olej. Wszystkie dodane przyprawy dokładnie rękoma wmasować w szynkę, nakryć folią aluminiową i pozostawić na całą noc w lodówce
Następnego dnia tuż przed pieczeniem włączyć piekarnik nagrzać go do 200 stopni, do blaszki wyłożonej folią aluminiową ( błyszczącą stroną w stronę mięsa ) przełożyć szynkę w przyprawach, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec dwie godziny co jakiś czas szynkę obracając, godzinę przed końcem pieczenia szynkę nakryć folią aluminiową ( również błyszczącą stroną w stronę mięsa ) i piec ją do miękkości i również co jakiś czas ją przekręcić. Upieczoną wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Lekko ostygniętą upieczoną szynkę przełożyć na talerz. Nasza nie zdążyła ostygnąć ponieważ oczywiście zięć musiał spróbować jeszcze ciepłej ale plusem jest to że pochwalił mówiąc że tak dobrej jeszcze nie jadł. Wyszła bardzo smaczna lekko sucha ale za razem wilgotna i super czuć przyprawy, do takiej szyneczki na kanapki najlepszy jest swojski małosolny ogórek lub świeży prosto z działki