Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wieprzowa, upieczona w ten sposób, jest krucha i delikatna, nadaje się jako wędlina, albo sztuka mięsa do sosu na obiad.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 49
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 141
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4195
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 49
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 141
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4195
Składniki
Szynkę należy zamarynować dzień wcześniej, zostawiając w marynacie na całą noc. Moja składała się z oliwy z oliwek, świeżo mielonego pieprzu, soli morskiej, rozmarynu (oczywiście), przekrojonych ząbków czosnku i cebuli pokrojonej w pióra. Marynatę warto dokładnie wymieszać (najlepiej rękami), aby cebula i czosnek puściły sok. Czosnek i cebulę usunęłam przed pieczeniem, żeby nie przypaliły się podczas pieczenia.
Rozmaryn i tymianek poszatkować (najlepiej za pomocą półksiężyca do ziół). Dodać sól, pieprz i wymieszać.
Na dużej desce rozsypać zioła z przyprawami na płasko i obtoczyć całą szynkę, tworząc coś w rodzaju panierki.
Na dno naczynia do pieczenia (u mnie ceramiczne bez pokrywki) dodać kilka kropel oliwy z oliwek i rozsmarować po całości, żeby mięso nie przywierało. Piec w temp. 180 st. C. przez około 1h 20min- 30 min. (w zależności od wielkości mięsa- im większy kawałek, tym dłużej należy piec), aż skórka zrobi się brązowa, ale mięso pozostanie soczyste.