Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wieprzowa, upieczona w ten sposób, jest krucha i delikatna, nadaje się jako wędlina, albo sztuka mięsa do sosu na obiad.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Składniki
Szynkę należy zamarynować dzień wcześniej, zostawiając w marynacie na całą noc. Moja składała się z oliwy z oliwek, świeżo mielonego pieprzu, soli morskiej, rozmarynu (oczywiście), przekrojonych ząbków czosnku i cebuli pokrojonej w pióra. Marynatę warto dokładnie wymieszać (najlepiej rękami), aby cebula i czosnek puściły sok. Czosnek i cebulę usunęłam przed pieczeniem, żeby nie przypaliły się podczas pieczenia.
Rozmaryn i tymianek poszatkować (najlepiej za pomocą półksiężyca do ziół). Dodać sól, pieprz i wymieszać.
Na dużej desce rozsypać zioła z przyprawami na płasko i obtoczyć całą szynkę, tworząc coś w rodzaju panierki.
Na dno naczynia do pieczenia (u mnie ceramiczne bez pokrywki) dodać kilka kropel oliwy z oliwek i rozsmarować po całości, żeby mięso nie przywierało. Piec w temp. 180 st. C. przez około 1h 20min- 30 min. (w zależności od wielkości mięsa- im większy kawałek, tym dłużej należy piec), aż skórka zrobi się brązowa, ale mięso pozostanie soczyste.