Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wieprzowa wędzona metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, parzone. Idealna wędlina do kanapek.
garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania, przędza wędliniarska,
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4365
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30312
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4365
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30312
Składniki
Peklowanie: Peklosól i cukier mieszamy z wodą zimną i zalewamy ułożone mięso w pojemniku, mięso możemy ponakłuwać. Pojemnik wstawiamy do lodówki i peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 5 dni. Szynka musi być całkowicie przykryta solanką. Osuszanie: Po okresie peklowania szynkę opłukujemy z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami i osznurowujemy. Osznurowaną szynkę wieszamy na kiju i osuszamy nadmuchem z wentylatora po 60 minut z obu stron. Szynka wędzona metodą w garnku musi być dobrze osuszona.
Wędzenie: Osuszoną szynkę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Parzenie: Uwędzoną szynkę parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz szynki 68 stopni Celsjusza. W moim przypadku było to 120 minut.
Studzenie: Sparzoną szynkę wieszamy ponownie na kiju i studzimy, ostudzoną przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!