Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszniutka syneczka z łopatki z piekarnika. Miała być pieczeń, ale, że było pieczenie chleba, gotowanie boczku i inne rzeczy do roboty, więc trzeba było szybko myśleć, co zrobić z łopatką? No i wymyśliłam, że przyprawię mięsko kozieradką w proszku. Okazało się, że wygrała z czosnkiem - nieodłącznym składnikiem przypraw mięsnych. Szynka nie musi się marynować, ma ładny kolor i jest jak w sam raz na słoność.
Blacha do pieczenia, miska, nóż i deska do krojenia, łyżka, łyżeczka miarka do wody
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 602
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12171
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13503
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 602
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12171
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13503
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Składniki
Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać
Mięso natrzeć pastą czosnkową
Następnie obtoczyć dokładnie w suchych przyprawach
Nacinamy skórę na szynce i wciskamy w nacięcia gałązki świeżej mięty
Tak przygotowaną szynkę kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wlewamy 200 ml wody i wstawiamy do zimnego piekarnika w temperaturze 250 stopni Celsjusza na 30 minut. Po 30 minutach przykrywamy folią aluminiową do pieczenia i pieczemy 1 godzinę i 15 minut (do 1,5 godz.) w temperaturze 200 stopni Celsjusza i dolewamy wody, jeśli trzeba.
Podajemy z pieczywem