Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędlina jest dietetyczna i nie ma w niej prawie tłuszczu z wyraźnym smakiem marynowanego zielonego pieprzu.
Pyszna, sycąca i prosta do przygotowania zupa pieczarkowa z ziemniakami przyg...
Odsłon: 14
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 38
Pyszna, sycąca i prosta do przygotowania zupa pieczarkowa z ziemniakami przyg...
Odsłon: 14
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 38
Składniki
Przyprawy na 1 kg: Sól warzona 8g Peklosól 9 g Pieprz naturalny czarny 1,5 g Cukier 1 g 2 Łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy 2 łyżeczki zalewy od pieprzu 2 płaskie łyżki żelatyny 3 łyżki wody
Z udźca dokładnie wykrajamy wszystkie ścięgna, następnie 1/3 mięsa mielimy na sitku 3 mm, a resztę włącznie z piersią drobiową kroimy na kawałki o boku ok. 4 cm. Duże kawałki uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych, wszystko przekładamy do miski i wraz z przyprawami, wodą, żelatyną, zalewą od pieprzu dobrze mieszamy aby uzyskać kleistą masę.
Dodajemy w całości zielony pieprz z zalewy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do szynkowara i dobrze ubijamy. Szynkowar zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyciągamy z lodówki i parzymy w wodzie o temp. 75 -80°C do uzyskania w środku wyrobu 72°C. U mnie potrzebowałem na to około 2,5 godziny.
Po parzeniu wstawiamy do zimnej wody i po częściowym przestygnięciu ostrożnie otwieramy. Następnie studzimy do całkowitego wystygnięcia i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Ja trzymałem do następnego dnia i na śniadanie już próbowałem.