Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Terrina to tradycyjna, francuska potrawa, która nieco przypomina nasz pasztet. Jednak dodatek pistacji i grubo siekanego mięsa sprawia, że to potrawa jedyna w swoim rodzaju, rozpływająca się w ustach i pyszna.
Boczek i pierś drobiową posiekaj w bardzo drobną kostkę. Włóż mięso do miski, dodaj pieprz i sól, brandy, wyciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki pod przykryciem na 24 godziny.
W garnku rozrób wino z bulionem i zredukuj o ponad połowę, do objętości ok. 100 ml. Dobrze schłodź.
Następnego dnia przygotowane poprzednio mięso przełóż do dużej miski. Dodaj mięso mielone, pietruszkę, pistacje i zredukowane wino. Dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 st. Celsjusza. Żeliwną formę do pasztetów i terriny o pojemności ok. 1 litra napełnij masą mięsną. Mięso powinno nieco wystawać z formy. Na wierzchu połóż ciasno plasterki boczku. Dociśnij i przykryj potrawę pokrywką.
Formę do terriny wstaw do wysokiej brytfanki, do której wlej gorącej wody – mniej więcej do 2/3 wysokości terriny. Oba naczynia wstaw ostrożnie do piekarnika i piecz przez ok 75-105 minut. Temperatura w środku powinna osiągnąć 75 st. Celsjusza.
Wyjmij danie z piekarnika i zdejmij pokrywkę. Przykryj terrinę folią spożywczą i połóż na niej kilka ciężkich puszek, by ją dociążyć. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie terrinę z pistacjami wyjmij z lodówki i pozostaw w cieple na ok. 2 godziny przed podaniem. Podawać z pieczywem i ogórkami kiszonymi.
Przepis dnia
Przepisów na lasagne jest tyle ilu kucharzy, ten przepis sprawdziłam na swoje...
Odsłon: 51803
Czy można sobie wyobrazić lepsze danie, aby uczcić Dzień Niepodległości? Na...
Odsłon: 8022
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 25
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 95
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 192
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 89
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1077
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 25
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 95
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 192
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 89
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1077
Składniki
Boczek i pierś drobiową posiekaj w bardzo drobną kostkę. Włóż mięso do miski, dodaj pieprz i sól, brandy, wyciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki pod przykryciem na 24 godziny.
W garnku rozrób wino z bulionem i zredukuj o ponad połowę, do objętości ok. 100 ml. Dobrze schłodź.
Następnego dnia przygotowane poprzednio mięso przełóż do dużej miski. Dodaj mięso mielone, pietruszkę, pistacje i zredukowane wino. Dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 st. Celsjusza. Żeliwną formę do pasztetów i terriny o pojemności ok. 1 litra napełnij masą mięsną. Mięso powinno nieco wystawać z formy. Na wierzchu połóż ciasno plasterki boczku. Dociśnij i przykryj potrawę pokrywką.
Formę do terriny wstaw do wysokiej brytfanki, do której wlej gorącej wody – mniej więcej do 2/3 wysokości terriny. Oba naczynia wstaw ostrożnie do piekarnika i piecz przez ok 75-105 minut. Temperatura w środku powinna osiągnąć 75 st. Celsjusza.
Wyjmij danie z piekarnika i zdejmij pokrywkę. Przykryj terrinę folią spożywczą i połóż na niej kilka ciężkich puszek, by ją dociążyć. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie terrinę z pistacjami wyjmij z lodówki i pozostaw w cieple na ok. 2 godziny przed podaniem. Podawać z pieczywem i ogórkami kiszonymi.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2453
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 2395