Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tuszonka zrobiona jest z mięsa wieprzowego, można ją robić tak jak w oryginalnym przepisie z udźca cielęcego, jagnięcego lub innego mięsa. Taką tuszonkę dodaje się do duszonych warzyw. Tuszonka jest idealnym dodatkiem do leczo jakie robią na gruzińskich wioskach.
Składniki
Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w większą kostkę 4x4, boczek w grubsze plastry (Kwadraty 5x5 cm). Obrane cebule kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, dodajemy do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzami. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie masę mięsną wkładamy do wyparzonych słoików. Do każdego słoika wkładamy na dno po 2 listki laurowe i po 3 ziarna ziela angielskiego. Słoiki napełniamy ścisło pozostawiając miejsce 2-3 cm od góry słoika. Na wierzch układamy kawałki boczku a także po dwa liście laurowe i po 3 ziarna ziela angielskiego. Napełnione słoiki zamykamy i gotujemy 4-5 godzin. Po zagotowaniu studzimy w garnku i ostudzone wstawiamy do lodówki. Smacznego !!!