Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintna wędlina na świąteczny stół. Dzięki przygotowaniu szynki w całości razem z kością i cienką warstwą tłuszczu uzyskujemy soczystą i pełną smaku wędlinę. Szynka z dzika charakteryzuje się orzechowym i lekko słodkim smakiem. Doskonale komponuje się ze smakiem marynowanych leśnych grzybów, konfiturą z borówki lub domową ćwikłą.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 681
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 484
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3326
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4107
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 882
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 681
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 484
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3326
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4107
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 882
Składniki
W dużym emaliowanym lub kamionkowym garnku o pojemności 15 litrów rozpuszczamy 660 g soli peklowej w 8-10 litrach wody. Do solanki dodajemy cukier i przyprawy. Za pomocą nastrzykiwarki do mięs wstrzykujemy solankę w mięso szczególnie w okolice kości. Tak przygotowaną szynkę wkładamy do solanki. Mięso powinno swobodnie pływać. Szynka powinna być całkowicie zanurzona w solance. Jeśli mięso wypływa należy na wierzchu położyć duży płaski talerz, aby mięso było całkowicie pokryte solanką. Mięso peklujemy 14 dni. Jeśli woda zaczyna mętnieć wyjmujemy mięso i przygotowujemy świeżą solankę. Zazwyczaj solankę należy zmienić 3-4 dnia peklowania.
Mięso wyjmujemy z solanki. Nabijamy na haki, wieszamy na kijach do wędzenia. Zostawiamy na około 15 minut, aby mięso obeschło. Mięso wędzimy na dymie z okorowanego drewna bukowego. W temperaturze 80°C przez 2,5 godziny.
Po uwędzeniu gorącą szynkę parzymy we wrzątku pod przykryciem. Stosując zasadę: 30 minut na 1 kg mięsa. Mięso studzimy w wywarze. Ostudzone mięso osuszamy. Chłodzimy w lodówce. Podajemy jako wędlinę.
Tak przyrządzoną szynkę proponuję podać na półmisku w całości, na pewno pozytywnie zaskoczy gości.