Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa szynka z wędzarni, najlepsza, bez konserwantów.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 220
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1039
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 513
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666496
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 220
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1039
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 513
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666496
Składniki
Do wody wlać sól, cukier. Wszystkie przyprawy włożyć do moździerza i rozdrobnić. Przyprawy każdy dodaje według swojego uznania które lubi. Do solanki dodać przyprawy. Wywar gotować 20 minut na wolnym ogniu. Przecedzić przyprawy, odstawić do schłodzenia. Następnie włożyć nasze mięso do naczynia kamionkowego, przykryć naczynie i odstawić w temp 5 stopni. Mięso należy nakłuwać dwa razy dziennie, przewracać. Peklować około 10 dni. Po tym czasie wyjmujemy mięso i myjemy 3 minuty, osuszamy. Proces suszenia dobrze żeby trwał cały dzień kiedy mięso pozbywa się nadmiaru solanki. Wieczorem można sznurować mięso. Wieszamy mięso na hakach i osuszamy przez noc w temp około 10 stopni. Na drugi dzień w beczce wędzimy naszą szynkę, używając drewno liściaste olcha. Szynki należy sprawdzać, co 20 minut przewieszać w inne miejsce beczki. Szynki wędzić w temp około 65 stopni przez 3 godziny.
Wyjmujemy z beczki, albo zostawiamy w niej pod warunkiem że nie ma już ognia. Szynki stygną.
Szynkę gotuję w garnku z wodą na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Podaję na zimno albo ciepło z chrzanem.