Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka tarta lub bułka czerstwa (nie wspominając o chemii), przypominająca smaki dzieciństwa, Do tego świeża bułka razowa będzie niezapomnianym smakiem wyrobów domowych dziadka.
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4444
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1046
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 465
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3050
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38766
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4444
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1046
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 465
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3050
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38766
Składniki
Myjemy wątrobę i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 1 godzinę zmieniając 2 razy wodę, do wymoczenia. Obieramy cebulę, kroimy na ćwiartki, tak aby weszły do gardzieli maszynki.
Wątrobę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w podłużne paski i mielimy wraz z cebulą na najmniejszym sitku jakie mamy w maszynce do mielenia. Wsypujemy całość wyliczonej soli warzonej, ruzgą szybko i mocno mieszamy, do uzyskania konsystencji budyniowej z soli, wątroby i cebuli. Trwa to kilka minut. Po wymieszaniu odstawiamy w chłodne miejsce.
Po ugotowaniu mięsa, mielimy je również na najmnieszym sitku. po odważeniu farszu wraz z budyniem i wywarem, odważamy resztę przypraw, pieprz i majeranek. Dodajemy masę budyniową z soli, cebuli, wątroby i 2 szklanki wywaru. Wszystko dobrze mieszamy.
Jeżeli chcemy mieć gładką i aksamitną konsystencję, możemy wszstko zblendować blenderem. Odpowiada nam konsystencja farszu, nie blędujemy. Po dokładnym wymieszaniu i jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy farsz.
Napełniamy przygotowane słoiczki, parzymy w 100°C w nagrzanym piekarniku grzanie góra/dół przez 2 godziny. Wystawiamy, schładzamy i wynosimy do chłodnej spiżarni, gdzie słoiczki mogą stać do 1 miesiąca.