Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka tarta lub bułka czerstwa (nie wspominając o chemii), przypominająca smaki dzieciństwa, Do tego świeża bułka razowa będzie niezapomnianym smakiem wyrobów domowych dziadka.
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2074
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 261
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8042
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 728
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2074
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 261
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8042
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 728
Składniki
Myjemy wątrobę i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 1 godzinę zmieniając 2 razy wodę, do wymoczenia. Obieramy cebulę, kroimy na ćwiartki, tak aby weszły do gardzieli maszynki.
Wątrobę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w podłużne paski i mielimy wraz z cebulą na najmniejszym sitku jakie mamy w maszynce do mielenia. Wsypujemy całość wyliczonej soli warzonej, ruzgą szybko i mocno mieszamy, do uzyskania konsystencji budyniowej z soli, wątroby i cebuli. Trwa to kilka minut. Po wymieszaniu odstawiamy w chłodne miejsce.
Po ugotowaniu mięsa, mielimy je również na najmnieszym sitku. po odważeniu farszu wraz z budyniem i wywarem, odważamy resztę przypraw, pieprz i majeranek. Dodajemy masę budyniową z soli, cebuli, wątroby i 2 szklanki wywaru. Wszystko dobrze mieszamy.
Jeżeli chcemy mieć gładką i aksamitną konsystencję, możemy wszstko zblendować blenderem. Odpowiada nam konsystencja farszu, nie blędujemy. Po dokładnym wymieszaniu i jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy farsz.
Napełniamy przygotowane słoiczki, parzymy w 100°C w nagrzanym piekarniku grzanie góra/dół przez 2 godziny. Wystawiamy, schładzamy i wynosimy do chłodnej spiżarni, gdzie słoiczki mogą stać do 1 miesiąca.