Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zajączek, czyli prosta pieczeń wieprzowa z dodatkiem aromatycznych przypraw. Klasycznie pieczeń zając piecze się w naturalnej błonie wieprzowej. Poniższy przepis został nieco zmodyfikowany i upieczony na zwykłej blaszce. Gotową mięsną masę można również przełożyć do keksówki, efekt będzie podobny. Tak przygotowana pieczeń sprawdzi się zarówno w roli dania obiadowego, jak i przekąski. Serwowana na kromce świeżego pieczywa smakuje rewelacyjnie.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1187
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1298
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 170
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1187
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1298
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 170
Składniki
Czerstwą bułkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka oraz zioła i przyprawy. Mięsną masę wyrabiaj dłońmi.
Blaszkę wyściel papierem do pieczenia, wyłóż na nią mięso i uformuj zgrabnego zajączka.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzałka góra-dół). Zajączka piecz przez około 2 godziny. Gotową pieczeń serwuj na ciepło z sosem lub na zimno jako dodatek do pieczywa.