Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zajączek, czyli prosta pieczeń wieprzowa z dodatkiem aromatycznych przypraw. Klasycznie pieczeń zając piecze się w naturalnej błonie wieprzowej. Poniższy przepis został nieco zmodyfikowany i upieczony na zwykłej blaszce. Gotową mięsną masę można również przełożyć do keksówki, efekt będzie podobny. Tak przygotowana pieczeń sprawdzi się zarówno w roli dania obiadowego, jak i przekąski. Serwowana na kromce świeżego pieczywa smakuje rewelacyjnie.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10107
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2733
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1856
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 716
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3950
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10107
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2733
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1856
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 716
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3950
Składniki
Czerstwą bułkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajka oraz zioła i przyprawy. Mięsną masę wyrabiaj dłońmi.
Blaszkę wyściel papierem do pieczenia, wyłóż na nią mięso i uformuj zgrabnego zajączka.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzałka góra-dół). Zajączka piecz przez około 2 godziny. Gotową pieczeń serwuj na ciepło z sosem lub na zimno jako dodatek do pieczywa.