Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka schabowa"
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 88
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 88
Składniki
Cebulę posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć. Pomidory umyć, 1 kg drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy. Zasmażyć. Dołożyć marchewkę oraz pokrojone pomidory. Przyprawić solą oraz pieprzem i cukrem. Dusić 15 minut.
Pieczarki oczyścić, pociąć na połówki. Kotlety opłukać, wytrzeć. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Włożyć kotlety, smażyć je po 1 minucie z każdej strony, na złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornej formy. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrumienić pieczarki oraz kosteczki boczku, a następnie dodać je do sosu pomidorowego. Zioła opłukać, osuszyć, zostawić do dekoracji, a resztę posiekać i wrzucić do sosu.
Mozzarellę oraz pozostałe pomidory pokroić w plasterki. Pieczywo zrumienić w tosterze. Usmażone kotlety polać sosem pomidorowym.
Przykryć tostami, plasterkami pokrojonych pomidorów i sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Zapiekać 15 minut. Udekorować ziołami.
około 50 minut.Źródło: Życie na gorąco