Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kochamy rosół. Zwany czasami aspirynką. Kubek gorącego rosołu przywraca choremu zdrowie. Ten rosół gotowany jest na wołowinie, indyku i kaczce. Najczęściej podajemy z domowym makaronem. Pomysł podania z fasolą i zacierkami pochodzi z kuchni żydowskiej.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 526
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 579
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 867
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 526
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 579
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 867
Składniki
Do dużego garnka włożyć oczyszczone, umyte mięso. Nalać zimnej wody i zacząć gotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane, umyte marchewki, pietruszkę, selera oraz pieprz w ziarnach. Dodać obraną cebulę i opieczoną nad palnikiem. Kilka minut rosół pogotować na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Dodać sól do smaku. Gotować ok. 1, 5 godziny. Fasolę namoczyć najlepiej na noc. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Do miseczki wsypać ok. 3/ 4 szklanki mąki pszennej. Dodać jajka i mieszać razem, zagniatać. Mąki dodawać tyle ile zabiorą jajka. Uformować kulę i pozostawić do obsuszenia na ok. 20 min. Następnie ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pozostawić na kilkanaście minut, żeby kluseczki obeschły. Zagotować wodę. Kluseczki wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Krótko gotować, odcedzić na sicie. Gorący rosołek podawać z fasolą i farfelkami oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego.