Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukselka właściwości zawdzięcza zawartości dużej ilości witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych substancji, mogących chronić zdrowie człowieka przed niektórymi chorobami. Co ważne, jest także warzywem niskokalorycznym i bogatym we włókno pokarmowe. 100 g brukselki dostarcza zaledwie 47 kcal.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Cebulę oraz oczyszczone, umyte brukselki, pozbawione twardych końcówek, drobno posiekałem. Przeciśnąłem czosnek przez praskę. Obraną marchew i korzeń pietruszki starłem na tarce. Na lekko rozgrzanej oliwie zeszkliłem cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodałem brukselkę, a następnie starte na tarce warzywa. Dusiłem całość kilka minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Następnie przełożyłem podduszone warzywa do garnka i zalałem ok. 1.5 litra wrzątku. Dodałem łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie, zagotowałem. Obrałem ziemniaki, pokroiłem je w kostkę o boku ok. dodałem do gotującego się wywaru. Po ok. 10 minutach dodałem sok z kiszonej kapusty. Całość gotowałem na małym ogniu kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj majeranek. Doprawiłem zupę solą i pieprzem do smaku i gotowałem jeszcze kilka minut.