Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam moją zupę krem z czerwonej soczewicy, rozgrzewającą i aromatyczną. Zupa jest bezglutenowa, a jeżeli użyjemy warzywnego bulionu, będzie też wegańska. Serdecznie polecam :-)
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 149
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 505
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 149
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 505
Składniki
1. Zaczynamy od pokrojenia cebulki w drobną kostkę i smażenia jej na oliwie wraz z curry i papryką czerwoną. Gdy cebula się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i uważamy, by się nie przypalił. Podprażamy ziarna sezamu. 2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. 3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko smażymy. 4. Następnie dodajemy suchą soczewicę, mieszamy i chwilę smażymy wszystko razem. 5. Następnie dodajemy bulion warzywny (szklanka lub trochę więcej) i wszystko gotujemy pod przykryciem, aż soczewica zmięknie i wchłonie sporo płynu. 6. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy i chwilę gotujemy. Na tym etapie możemy jeszcze doprawić solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Możemy też dodać trochę wody. 7. Na końcu wszystko blendujemy. Zupa nie powinna być zbyt gęsta. Podaję posypaną uprażonymi ziarnami sezamu i listkami świeżej bazylii. Smacznego :-)