Do góry

Zupy Przepis na:

Aksamitna zupa krem z czerwonej soczewicy

Aksamitna zupa krem z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 1814

Dodano:

Odsłon: 2595

Polecam moją zupę krem z czerwonej soczewicy, rozgrzewającą i aromatyczną. Zupa jest bezglutenowa, a jeżeli użyjemy warzywnego bulionu, będzie też wegańska. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • pół szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 ziemniaki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz, curry, papryka mielona słodka
  • oliwa
  • podprażone ziarna sezamu i listki świeżej bazylii do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Zaczynamy od pokrojenia cebulki w drobną kostkę i smażenia jej na oliwie wraz z curry i papryką czerwoną. Gdy cebula się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i uważamy, by się nie przypalił.

    Podprażamy ziarna sezamu.

    2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę.

    3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko smażymy.

    4. Następnie dodajemy suchą soczewicę, mieszamy i chwilę smażymy wszystko razem.

    5. Następnie dodajemy bulion warzywny (szklanka lub trochę więcej) i wszystko gotujemy pod przykryciem, aż soczewica zmięknie i wchłonie sporo płynu.

    6. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy i chwilę gotujemy. Na tym etapie możemy jeszcze doprawić solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Możemy też dodać trochę wody.

    7. Na końcu wszystko blendujemy. Zupa nie powinna być zbyt gęsta. Podaję posypaną uprażonymi ziarnami sezamu i listkami świeżej bazylii.
    Smacznego :-)





Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń