Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na żurek przygotowany na zakwasie z mąki żytniej. To potrawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Żurek jest aromatyczny; wyraźnie wyczuć można wędzony smak boczku i majeranek. Dodatek śmietanki sprawia, że wszystko jest odpowiednio zbalansowane, a zupa nie jest za kwaśna. Do tego dochodzi satysfakcja z własnoręcznie przygotowanego zakwasu - warto poczekać!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7300
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7300
Składniki
Przygotuj zakwas. Do słoika o pojemności 900 ml wsyp 6 dużych łyżek mąki żytniej. Dodaj cztery średnie liście laurowe, 10 dużych kulek ziela angielskiego i 6 dużych ząbków czosnku przekrojonych na pół. Zawartość słoika zalej pół litrem przegotowanej i wystudzonej wody. Składniki wymieszaj ze sobą, aż mąka całkowicie połączy się z płynem.
Słoik przykrywamy ściereczką muślinową lub innym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz, żeby do jego środka nie dostały się żadne zanieczyszczenia lub owady. Tak przygotowany zakwas odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około 5 dni. Mieszaj go czystą łyżką przynajmniej raz dziennie.
Piątego dnia ostatni raz wymieszaj zakwas i spróbuj. Zakwas jest gotowy do użycia, jeśli jego zapach i smak jest delikatnie kwaśny, bez wyczuwalnej goryczy. Gotowy zakwas oczyść z czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, a następnie przelej do butelki lub słoika, szczelnie zamknij i odstaw do lodówki. Może spędzić tam nawet do dwóch tygodni.
Przygotuj żurek. Dwie cebule pokrój w średnią kostkę. Pół kilo białych surowych kiełbas delikatnie nakłuj za pomocą ostrego noża, dzięki czemu lepiej uwolnią swój smak w zupie. Wędzony boczek pokrój w dużą, centymetrową kostkę.
Do garnka wlej wywar warzywny i doprowadź go do wrzenia.
W tym czasie na zimną patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Włącz średni ogień i powoli, stale mieszając, wytop z boczku tłuszcz. Na wytopiony tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją, również stale mieszając, aż stanie się półprzeźroczysta.
Maksymalnie zmniejsz ogień pod garnkiem z wywarem warzywnym i zaczekamy, aż płyn przestanie wrzeć. Dodaj do niego podsmażony boczek wraz z cebulą, i nakłute wcześniej kiełbasy. Zawartość garnka parz pod przykryciem przez 40 minut, pilnując przy tym, żeby płyn nie gotował się zbyt gwałtowanie.
Po 40 minutach kiełbasa powinna być gotowa. Wyjmij ją z garnka na deskę do krojenia i pokrój w około centymetrowe plasterki. Włóż ją ponownie do garnka z zupą.
Zakwas dokładnie wymieszaj i wlej do garnka z zupą. Polecam na początku dodać tylko połowę zakwasu i sprawdzić, czy smak zupy jest odpowiedni; w razie potrzeby użyj całości. Zupę dokładnie wymieszaj i dodaj do niej jeden rozgnieciony ząbek czosnku oraz jedną, czubatą łyżkę tartego chrzanu. Ponownie wszystko ze sobą wymieszaj do równego rozprowadzenia chrzanu w zupie.
Kiedy żurek delikatnie się zagęści, dodaj do niego czubatą łyżkę majeranku: przyprawę wysyp na dłoń i delikatnie ją rozetrzyj. Zupę ponownie wymieszaj i wyłącz grzanie.
Tak przygotowany żurek zabiel 3 łyżkami śmietanki, dokładnie wymieszamy i ostatecznie dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ulubionymi dodatkami – jajkami gotowanymi na twardo lub ziemniakami.
Smacznego!