Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moją zupę robię na zakwasie z mąki żytniej czasem też przyrządzam na wywarze z białej kiełbasy. Taką właśnie pamiętam jak gotowała ją moja prababcia i babcia. Przepisów i nazw jest zapewne całe mnóstwo ja jednak zawsze robię tak:
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18098
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 515
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 987
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7528
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8865
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18098
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 515
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 987
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7528
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8865
Składniki
zakwas: do glinianego garnuszka, bądź słoika( ja robię w słoiku 250ml) wsypujemy mąkę, wrzucamy czosnek, liść laurowy, pokruszony chleb. Zalewamy do pełna wodą, wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni NIE ZAKRĘCAMY słoika. Po tym czasie już można zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Przepis na zakwas jest tak mniej więcej na 2 litry wody inaczej byłby mało kwaśny.
No to robimy teraz: w garnku gotujemy wodę. ** w wersji z białą kiełbasą: Gdy się zagotuje wkładamy białą kiełbasę i parzymy ja na minimalnym ogniu 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy na talerz i odstawiamy***
Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, suszone grzyby i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy już są miękkie mieszamy dokładnie nasz zakwas i wlewamy go w całości do garnka; czekamy, aż barszcz się zagotuje.
W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę słoninę na skwarki, kiedy się trochę wytopi dorzucamy pokrojoną drobniutko cebulę i kielbasę. Po zarumienieniu cebuli wszystko z patelni wlewamy do garnka. Dodajemy dość sporo majeranku, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy, czekamy z 5-10 minut aż się "przegryzie" i zalewajka jest gotowa. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza...