Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moją zupę robię na zakwasie z mąki żytniej czasem też przyrządzam na wywarze z białej kiełbasy. Taką właśnie pamiętam jak gotowała ją moja prababcia i babcia. Przepisów i nazw jest zapewne całe mnóstwo ja jednak zawsze robię tak:
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14971
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44817
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 658
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 710
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14971
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44817
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 658
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 710
Składniki
zakwas: do glinianego garnuszka, bądź słoika( ja robię w słoiku 250ml) wsypujemy mąkę, wrzucamy czosnek, liść laurowy, pokruszony chleb. Zalewamy do pełna wodą, wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni NIE ZAKRĘCAMY słoika. Po tym czasie już można zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Przepis na zakwas jest tak mniej więcej na 2 litry wody inaczej byłby mało kwaśny.
No to robimy teraz: w garnku gotujemy wodę. ** w wersji z białą kiełbasą: Gdy się zagotuje wkładamy białą kiełbasę i parzymy ja na minimalnym ogniu 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy na talerz i odstawiamy***
Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, suszone grzyby i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy już są miękkie mieszamy dokładnie nasz zakwas i wlewamy go w całości do garnka; czekamy, aż barszcz się zagotuje.
W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę słoninę na skwarki, kiedy się trochę wytopi dorzucamy pokrojoną drobniutko cebulę i kielbasę. Po zarumienieniu cebuli wszystko z patelni wlewamy do garnka. Dodajemy dość sporo majeranku, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy, czekamy z 5-10 minut aż się "przegryzie" i zalewajka jest gotowa. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza...