Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz biały.

Barszcz biały.

Autor:

Przepisów i artykułów: 702 Ocena: 4501

Dodano:

Odsłon: 155

Witam serdecznie dziś jest już środa, środek tygodnia taką miałam ochotę na barszcz biały że nie mogłam się mu oprzeć i nie ważne że z torebki ważne że wyszedł taki smaczny że rodzinka się zachwycała. Nie wiem czy każdy robi ze swojskiego żuru podejrzewam że większość robi z torebki lub kupionego żuru w butelkach. Ja w butelkach nie kupuje bo to sam ocet raz kiedyś ugotowałam i całą zupę wylałam bo nie dało się jej zjeść

Składniki

  • 1 kość schabowa wieprzowa 500 g (specjalna do zup),
  • 1 marchew 200 g,
  • 2 torebki biały barszcz każda torebka 66 g,
  • 2 łyżki liści pora i selera,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 650 g kiełbasy białej surowej,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 1 śmietana 30 % 200 g,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy).
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz biały.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać kość wieprzową na zupę oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość gotować do miękkości mięsa na kości. Jak już mięso jest miękkie dodać liście selera i pora, liść laurowy, ziela angielskie oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy wywar z ziemniakami się dogotowuje przyszykować zupy w proszku, do słoika wlać wody, wsypać obie zupy w proszku, zakręcić i energicznym ruchem wymieszać aby nie było grudek.

  3. Gdy ziemniaki w wywarze są już miękkie a zupa w proszku rozprowadzona, wlać całą zawartość ze słoika do wywaru z ziemniakami i pogotować na wolnym ogniu około pięciu minut. Następnie wsypać majeranek, zamieszać można doprawić ulubioną przyprawą z solą, zagotować i dodać pętka kiełbasy białej surowej, również zagotować.

  4. Jak już zupa z majerankiem i kiełbasą białą surową się pogotowała, wlać całą śmietanę 30 % i dodać pokrojona drobno natkę pietruszki, zamieszać i zagotować przez dwie do trzech minut. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia i odczekać chwilę aż całość przejdzie smakiem.

  5. Ugotowaną zupkę podałam z kiełbasą białą gotowaną w zupie pokrojoną w plasterki oraz jajkiem od kur własnych zielononóżek ugotowanym na twardo. Powiem tak nawet zupa z torebki nada się do zjedzenia o ile jest dobrze ugotowane, a zapewniam że zupa a właściwie barszcz biały naprawdę wyszedł mi bardzo smaczny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń