Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz biały na maślance z płucami wieprzowymi

Barszcz biały na maślance z płucami wieprzowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1032 Ocena: 7113

Dodano:

Odsłon: 277

Wolicie barszcz biały z torebek czy ugotowany na zakwasie swojskim ? A może spodoba wam się moja propozycja barszczu białego na maślance ?

Składniki

  • 200 g ugotowanych płuc wieprzowych,
  • 1 mała marchew 60 g,
  • 1 kawałek tłuszczu z gęsi (nie koniecznie),
  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 spore ząbki czosnku,
  • 5 cienkich plastrów boczku wędzonego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżki liści lubczyku,
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • dodatkowo :
  • 1,5 szklanki maślanki (szklanka poj. 210 ml),
  • 0,5 szklanki śmietany 30 %,
  • 1 łyżka mąki pszennej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz biały na maślance z płucami wieprzowymi

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać półtora litra wody dodać marchew pokrojoną dowolnie, kawałek tłuszczu z gęsi ( można pominąć ) oraz płuca ugotowane wcześniej pokrojone w kostkę, całość zagotować zmniejszyć ogień i zebrać powstałą pianę. Nadal gotując na wolnym ogniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawę uniwersalną, suszoną włoszczyznę, liść laurowy i ziela angielskie gotować do miękkości ziemniaków

  2. W międzyczasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować boczek, pokroić go w kostkę przełożyć na patelnię i podsmażyć na rumiany kolor. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać czosnek pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę a następnie dodać podsmażony boczek zamieszać chwilę pogotować a następnie dodać majeranek i nadal gotować na wolnym ogniu a w międzyczasie rozrobić maślankę ze śmietaną i mąką tak aby nie było grudek

  3. Jak już zupa pogotowała się przez co najmniej dziesięć minut i wszystko jest miękkie wtedy wlać przygotowana maślankę ze śmietaną oraz mąką i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby się nie zważyła maślanka w zupie. Całość pogotować z dziesięć minut jeżeli ktoś woli kwaśniejszy barszcz można dodać szczyptę kwasku cytrynowego lub wlać sok z połowy cytryny. Gotując całość dodać liście pokrojone lubczyka oraz natki pietruszki mogą być mrożone, zagotować zdjąć z ognia i chwilę odczekać aby smaki się przegryzły

  4. Ugotowany barszcz podałam z jajkiem ugotowanym na twardo lecz można podać także z jajkiem sadzonym. Polecam całym sercem taki barszcz jest bardzo smaczny i zdrowy bez konserwantów. Myślałam że nie uda mi się ta zupa i będę musiała wszystko wylać a tu taka niespodzianka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń