Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wolicie barszcz biały z torebek czy ugotowany na zakwasie swojskim ? A może spodoba wam się moja propozycja barszczu białego na maślance ?
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Do garnka wlać półtora litra wody dodać marchew pokrojoną dowolnie, kawałek tłuszczu z gęsi ( można pominąć ) oraz płuca ugotowane wcześniej pokrojone w kostkę, całość zagotować zmniejszyć ogień i zebrać powstałą pianę. Nadal gotując na wolnym ogniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawę uniwersalną, suszoną włoszczyznę, liść laurowy i ziela angielskie gotować do miękkości ziemniaków
W międzyczasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować boczek, pokroić go w kostkę przełożyć na patelnię i podsmażyć na rumiany kolor. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać czosnek pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę a następnie dodać podsmażony boczek zamieszać chwilę pogotować a następnie dodać majeranek i nadal gotować na wolnym ogniu a w międzyczasie rozrobić maślankę ze śmietaną i mąką tak aby nie było grudek
Jak już zupa pogotowała się przez co najmniej dziesięć minut i wszystko jest miękkie wtedy wlać przygotowana maślankę ze śmietaną oraz mąką i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby się nie zważyła maślanka w zupie. Całość pogotować z dziesięć minut jeżeli ktoś woli kwaśniejszy barszcz można dodać szczyptę kwasku cytrynowego lub wlać sok z połowy cytryny. Gotując całość dodać liście pokrojone lubczyka oraz natki pietruszki mogą być mrożone, zagotować zdjąć z ognia i chwilę odczekać aby smaki się przegryzły
Ugotowany barszcz podałam z jajkiem ugotowanym na twardo lecz można podać także z jajkiem sadzonym. Polecam całym sercem taki barszcz jest bardzo smaczny i zdrowy bez konserwantów. Myślałam że nie uda mi się ta zupa i będę musiała wszystko wylać a tu taka niespodzianka