Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wolicie barszcz biały z torebek czy ugotowany na zakwasie swojskim ? A może spodoba wam się moja propozycja barszczu białego na maślance ?
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4606
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 228
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 1478
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4606
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 228
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 1478
Składniki
Do garnka wlać półtora litra wody dodać marchew pokrojoną dowolnie, kawałek tłuszczu z gęsi ( można pominąć ) oraz płuca ugotowane wcześniej pokrojone w kostkę, całość zagotować zmniejszyć ogień i zebrać powstałą pianę. Nadal gotując na wolnym ogniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawę uniwersalną, suszoną włoszczyznę, liść laurowy i ziela angielskie gotować do miękkości ziemniaków
W międzyczasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować boczek, pokroić go w kostkę przełożyć na patelnię i podsmażyć na rumiany kolor. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać czosnek pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę a następnie dodać podsmażony boczek zamieszać chwilę pogotować a następnie dodać majeranek i nadal gotować na wolnym ogniu a w międzyczasie rozrobić maślankę ze śmietaną i mąką tak aby nie było grudek
Jak już zupa pogotowała się przez co najmniej dziesięć minut i wszystko jest miękkie wtedy wlać przygotowana maślankę ze śmietaną oraz mąką i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby się nie zważyła maślanka w zupie. Całość pogotować z dziesięć minut jeżeli ktoś woli kwaśniejszy barszcz można dodać szczyptę kwasku cytrynowego lub wlać sok z połowy cytryny. Gotując całość dodać liście pokrojone lubczyka oraz natki pietruszki mogą być mrożone, zagotować zdjąć z ognia i chwilę odczekać aby smaki się przegryzły
Ugotowany barszcz podałam z jajkiem ugotowanym na twardo lecz można podać także z jajkiem sadzonym. Polecam całym sercem taki barszcz jest bardzo smaczny i zdrowy bez konserwantów. Myślałam że nie uda mi się ta zupa i będę musiała wszystko wylać a tu taka niespodzianka