Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz biały na ogórczance to rozgrzewająca potrawa doskonale znana na Podkarpaciu. Gdy brakowało zakwasu do żuru, zastępowano go wodą z ogórków kiszonych – ogórczanką. Zupę podawano z chlebem lub ziemniakami. Dzisiejszy przepis zawiera bogatszą wersję – wzbogaconą o wywar drobiowy, wędzoną kiełbaskę i ugotowane na twardo jajka. Propozycja będzie idealna na wielkanocny stół lub każdą inną okazję, gdy masz ochotę na pożywną i smaczną zupę o wyraźnie kwaskowym smaku.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1089
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1089
Składniki
Do dużego garnka włóż umytą porcję rosołową, obraną marchewkę, pietruszkę i oczyszczony por. Zalej całość zimną wodą i gotuj wywar ok. 40 minut na wolnym ogniu, zdejmując w międzyczasie wytworzoną pianę. Ugotowany wywar odcedź, dodaj do niego wodę z ogórków kiszonych i ponownie zagotuj.
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz. Śmietanę dokładnie wymieszaj z żółtkami, tartym chrzanem i mąką pszenną, aby nie było grudek. Dolej do śmietanowej mieszanki kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszaj i wlej do barszczu. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i ostatni raz zagotuj zupę. Dopraw solą, czarnym pieprzem i suszonym majerankiem.
Barszcz biały na ogórczance nalewaj do talerzy zaraz po zagotowaniu, udekoruj natką pietruszki i ćwiartkami ugotowanych jaj. Podawaj z kromkami świeżego pieczywa.