Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz biały z pulpetami z białek kiełbasy, boczkiem i jajkiem

Barszcz biały z pulpetami z białek kiełbasy, boczkiem i jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9391

Dodano:

Odsłon: 3268

Barszcz biały na bogato:). Może być wersją wielkanocną, bo prezentuje się naprawdę ładnie. Jest treściwy, ciężki i kaloryczny, ale za to jaki pyszny.

Składniki

  • 500g białe kiełbasy surowej
  • 150g boczku wędzonego
  • 300-400ml zakwasu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 5 jajek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy. W międzyczasie białą kiełbasę wyciągamy z flaka, formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut. Wyciągamy na talerz.

  2. Do wody wrzucamy pokrojone warzywa pokrojone na części. Gotujemy do miękkości przez około 45 minut, po czym dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem.

  3. Boczek podsmażamy do zarumienienia, jajka gotujemy na twardo, natkę siekamy.

  4. Do misek wlewamy zupę, układamy kolejno: natkę pietruszki, pokrojone na ćwiartki jajka, boczek, pulpeciki. Posypujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń