Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1170

Dodano:

Odsłon: 11057

Barszcz na zakwasie.

Składniki

  • 100 g - suszonych grzybów
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 - liście laurowe
  • 5 ziaren - ziela angielskiego
  • 5 ziaren - pieprzu
  • 2 ząbki - czosnku
  • natka pietruszki
  • zakwas z buraków
  • cukier
  • sól
  • ½ - cytryny
  • ZAKWAS
  • 1 kg - czerwonych buraków
  • 3 l - wody
  • 1 łyżeczka - kminku
  • 30 g - korzenia chrzanu
  • 1 główka - czosnku
  • 3 łyżeczki - soli
  • szczypta cukru
  • 1 kromka - chleba razowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz czerwony

Przygotowanie

  1. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).

  2. Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić.

  3. Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Dosmaczyć solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.

  4. Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.

  5. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń