Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 107
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 54
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 57
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 42
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 107
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 54
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 57
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 42
Składniki
Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).
Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić.
Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Dosmaczyć solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.
Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.