Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony czysty (na zakwasie)

Barszcz czerwony czysty (na zakwasie)

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49657

Dodano:

Odsłon: 30065

Powstał z zapasów zakwasu, który robiłam na Boże Narodzenie. Pyszny, zdrowy, domowy barszcz, u mnie wypity ze smakiem przy okazji jedzenia łazanek z mięsem (https://smaker.pl/przepis-lazanki-z-miesem,110820.html)

Składniki

  • zakwas buraczany 1 litr https://smaker.pl/przepis-zakwas-buraczany-kiszenie-burakow,110492.html
  • wywar mięsny 1 litr
  • pietruszka korzeń 2 szt
  • marchew 2 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki (jeżeli korzystamy z kupnego zakwasu lub robiliśmy nasz zakwas bez czosnku)
  • sól, pieprz czarny (ziarna) 5 szt, majeranek 1 łyżka, ziele angielskie 3 szt, liście laurowe 3 szt
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie)

Przygotowanie

  1. Warzywa (marchew, pietruszkę) obieramy,wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (1 litr), solimy, gotujemy około 30 minut, od momentu zagotowania. Jeszcze w trakcie gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie.
    Po 20 minutach wlewamy wywar mięsny, zakwas buraczany, dodajemy cebulę i czosnek, całość gotujemy jeszcze, jak pewnie nie trudno się domyślić, 10 minut. Ugotowany barszcz przyprawiamy ponownie solą i pieprzem, jeżeli to konieczne.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń