Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony czysty (na zakwasie)

Barszcz czerwony czysty (na zakwasie)

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 20788

Powstał z zapasów zakwasu, który robiłam na Boże Narodzenie. Pyszny, zdrowy, domowy barszcz, u mnie wypity ze smakiem przy okazji jedzenia łazanek z mięsem (https://smaker.pl/przepis-lazanki-z-miesem,110820.html)

Składniki

  • zakwas buraczany 1 litr https://smaker.pl/przepis-zakwas-buraczany-kiszenie-burakow,110492.html
  • wywar mięsny 1 litr
  • pietruszka korzeń 2 szt
  • marchew 2 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki (jeżeli korzystamy z kupnego zakwasu lub robiliśmy nasz zakwas bez czosnku)
  • sól, pieprz czarny (ziarna) 5 szt, majeranek 1 łyżka, ziele angielskie 3 szt, liście laurowe 3 szt
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa (marchew, pietruszkę) obieramy,wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (1 litr), solimy, gotujemy około 30 minut, od momentu zagotowania. Jeszcze w trakcie gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie.
    Po 20 minutach wlewamy wywar mięsny, zakwas buraczany, dodajemy cebulę i czosnek, całość gotujemy jeszcze, jak pewnie nie trudno się domyślić, 10 minut. Ugotowany barszcz przyprawiamy ponownie solą i pieprzem, jeżeli to konieczne.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń