Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz czerwony z uszkami to w niektórych częściach Polski jedno z najważniejszych dan wigilijnych. Przepis, który zamieszczam poniżej moja przechodzi w mojej rodzinie z dziada pradziada i moja prababcia przekazała go mojej babci a ta mojemu tacie. Jest to właściwie kwas burakowy, który jest składnikiem właściwego barszczu wigilijnego. Jego podstawową zaletą jest to, ze jest zupełnie naturalny i pozbawiony różnych upiększaczy w postaci np. przypraw. Sprawia to, że ma niepowtarzalny zapach i smak. Można go też pić na surowo.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 257
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 257
Składniki
Buraki i resztę jarzyn dokładnie umyć i obrać
Buraki i jarzyny pokroić "byle jak"
W tak zwanym międzyczasie :-) ugotować wodę i dodać 1 łyżkę stołowa soli na 1 litr. Wodę po zagotowaniu ostudzić
Buraki i jarzyny ułożyć najlepiej w dużym glinianym naczyniu albo słoiku i zalać OSTUDZONĄ wodą tak aby woda zalewała jarzyny z burakami.
Na sam wierzch dać chleb
Całość przykryć gazą lub kuchenną ściereczką i postawić w ciepłym miejscu np. koło kaloryfera na ok. 5-7 dni.
Po mniej więcej tygodniu usunąć warstwę pleśni i zlać barszcz przez sitko do naczynia.
Barszcz przelać do butelek/słoików i przechowywać w lodówce.
Do Wigilii dać wg. smaku barszcz do przygotowanego wywaru grzybowego czy grzybowo buraczanego.