Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony z boczkiem, dynią i jabłkami

Barszcz czerwony z boczkiem, dynią i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 174

Dodano:

Odsłon: 445

Atrakcyjna, bardzo smaczna, gęsta i aromatyczna zupa.

Składniki

  • wołowina 350 g
  • woda 1,5-2 litra
  • boczek wędzony 150 g
  • ziemniaki 4-5 szt.
  • dynia 200 g
  • marchew 1 szt.
  • buraczki 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • jabłka średnie 2 szt.
  • śliwki suszone 5 szt.
  • grzyby suszone 3 szt.
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • natka pietruszki i kopru wg smaku
  • czosnek 1-2 ząbki
  • przyprawy (sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek) wg smaku
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Barszcz czerwony z boczkiem, dynią i jabłkami

Przygotowanie

  1. Dynie oczyścić od skórki i pestek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zważyć.

  2. Grzyby dokładnie opłukać.

  3. Buraczki ugotować, obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach.

  4. Marchew obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach.

  5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  6. Jabłka obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  7. Boczek pokroić w słomkę.

  8. Mięso umyć, dać do garnka, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu przez 1-1,5 godziny.

  9. Wyjąć mięso z bulionu, pokroić na kawałki i dać z powrotem do garnka.

  10. Bulion zagotować i dodać do niego ziemniaki i gotować ok. 10 min.

  11. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

  12. Dodać do cebulę marchew i dynię, trochę bulionu i dusić 5-7 min mieszając.

  13. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze parę minut.

  14. Wsypać jabłka i umyte śliwki, wymieszać.

  15. Dodać wszystko do bulionu i gotować jeszcze 5-6 min.

  16. Dodać buraczki, sól, pieprz, wszystkie przyprawy. Gotować jeszcze parę minut.

  17. Wyłączyć ogień, włożyć do garnka pokrojony boczek, czosnek i posiekane natki pietruszki i kopru.

  18. Dać barszczu " dojrzeć" ok. 30 minut i można jeść. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń