Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96518
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1914
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5744
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5747
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96518
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1914
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5744
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5747
Składniki
W pierwszej kolejności myjemy i obieramy ziemniaki. Zalewamy je wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Słoninę kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, solimy, smażymy do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skwarków. Wtedy dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, podsmażamy jeszcze przez chwilę, pilnując aby cebula nadmiernie nam się nie zrumieniła. Odstawiamy z palnika. Dodatki do barszczu mamy przygotowane, teraz zabieramy się za głównego bohatera obiadu. Warzywa (marchew, pietruszkę) obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (2 litry), solimy, gotujemy około 30 minut, od momentu zagotowania. Jeszcze w trakcie gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, pieprz, suszone ziarna kopru, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po 20 minutach wlewamy zakwas buraczany, dodajemy obraną cebulę, czosnek oraz kostkę rosołową. Całość gotujemy 10 minut. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę z mąki i śmietany, rozprowadzamy odrobiną gorącego barszczu, wlewamy do garnka. Zabielony barszcz doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2- 3 minuty. Pod koniec przyprawiamy jeszcze maggi oraz solą i pieprzem, jeżeli to konieczne.
Ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Na głębokie talerze nakładamy 2- 3 łyżki ziemniaków, w zależności ile potrzebujemy zjeść :), dodajemy łyżkę skwarków ze smalczykiem, mieszamy tak, aby ziemniaki wchłonęły tłuszcz. Okraszone ziemniaki zalewamy barszczem. Smacznego.