Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak się kiedyś jadało, prosto i smacznie. Ten barszcz zabielony kwaśną śmietaną plus ziemniaki podsmażane na boczku to obiad naszego dzieciństwa. Nie można go zapomnieć. Dzisiaj wśród dań wyszukanych, często egzotycznych babciny barszczyk z pyrkami zawsze będzie mile widziany na naszych stołach tak jak pierogi, bigos czy żurek.
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1306
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 122
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 95
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 61
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 195
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 1306
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 122
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 95
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 61
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 195
Składniki
Umyte udka wkładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, w trakcie gotowania szumujemy wywar i zmniejszamy ogień. Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę i grzybki. Solimy zupę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy zupę pod przykryciem 40-50 min, aż mięso będzie miękkie. Pokrywka ma być uchylona, a zupa ma tylko mrugać. Ugotowane udka kurczaka wyjmujemy z garnka (możemy je użyć na koniec jako wkładkę do zupy lub np. do pierożków, krokietów) i dokładamy buraczki ( obrane i przekrojone na połówki ) . Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy garnek z ognia, wyciągamy buraczki i trzemy je na tarce o grubych oczkach, wrzucamy ponownie do barszczu, który w tym momencie uzyska głęboki, buraczkowy kolor. Przyprawiamy zupę – dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sok z cytryny, cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi. Na koniec przecedzamy barszcz i zabielamy. Hartujemy kwaśną śmietanę rozmieszaną z czubatą łyżką mąki kilkoma łyżkami gorącego barszczu, wlewamy do zupy stopniowo, ciągle mieszając. Podgrzewamy barszcz tak, żeby się nie zagotował.
Ziemniaki obrane gotujemy do miękkości . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wytapiamy na nim boczek pokrojony w kostkę, aż się przyrumieni. Dorzucamy na patelnię ugotowane i utłuczone ziemniaki. Lekko podsmażamy. Posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z barszczem zabielanym tak jak lubimy, czyli osobno lub w zupie.
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami gotowy!